Vízlágyítás

A kútvizek többsége igen kemény, így használatuk csak vízlágyítás után javasolt. A törvényben 35 német keménységi fokúnál keményebb vizet tekintik elfogadhatatlannak (a vizsgálati jegyzőkönyvben „Összes keménység (CaO)" található), ennek ellenére már a 18-20 német keménységi fokú víz is komoly vízkő lerakódásokat okozhat.

A vízkő megszüntetésére az iparban is használatos ioncserélős eljárás a legmegbízhatóbb, mivel ennél az eljárásnál a víz keménységét okozó Kalcium és Magnézium ionokat eltávolítjuk a vízből, így nem tudnak kicsapódni a szanitereken, fűtőszálakon, hiszen nincsenek jelen a vízben. Az ioncserélő gyanta a Kalciumot és a Magnéziumot Nátrium ionokra cseréli. A Nátrium ionokat a vízlágyító sóoldó tartályából nyeri, amiben időnként nagytisztaságú só tablettát kell tölteni. A vízlágyító berendezés automata tisztítási funkcióval van ellátva (regenerálási funkció). Ilyenkor a gyantáján felgyülemlett Kalcium és Magnézium ionokat lemossa a felületéről és a csatornába üríti, ezután „felépíti" Nátrium ionokkal a gyanta felületét, ami ekkor már készen áll a vízlágyításra.

A kútvizek lágyításánál kiemelt szerepe van a víz bevizsgálásának, mivel a kútvízben jelenlévő magas vas és mangán tartalom jelentősen lerövidíti a vízlágyító gyantájának élettartamát. Minél magasabb a víz vas és mangán tartalma, a gyanta élettartama annál rövidebb lesz, így ezekben az esetekben az a kútvíz előkezelésére vagy speciális kevertágyas töltetre van szükség.

Homokszűrés

A homok a legtöbb kútvízben jelen van, kisebb nagyobb mennyiségben. Kútvizek háztartásban való felhasználásakor elengedhetetlen a homokszűrés, mivel komoly károkat okozhat.

Amennyiben a homok mennyisége elenyésző, akkor elegendő egy 80-100 mikronos szűrő, amely megszűri a lebegő szennyeződéseket és a nagyobb homokszemcséket.

Vastalanítás és mangánmentesítés

Hazánk kútvizének egyik legismertebb alkotóeleme a vas és a mangán, amely, ha nagyobb mennyiségben van jelen, komoly károkat okozhat. A ruhák mosás közben elszíneződnek, a csaptelepek és szaniterek pedig rozsdás barna színűvé válnak.

A vas- és mangánmentesítés első és legfontosabb lépése a kútvíz bevizsgálása. Fontos, hogy biológiai és kémiai vizsgálat is készüljön, továbbá ezen belül ne csak a vas és mangán mennyiségét mutassák ki, hanem egy teljes vízanalitikát kérjünk (arzén, vas, mangán, nitrit, nitrát, szulfát, klorid, KOI, ammónium, PH, összes keménység, vezetőképesség, nátrium, baktériumok).

A vas határértéke 0,2mg/liter, míg a mangáné 0,05mg/liter, tehát ha a vízvizsgálat során ennél magasabb értéket kapunk, a kútvíz tisztítása szükséges. A vas és mangán általában együtt jelentkezik, így eltávolításuk is rendszerint ugyanazzal a technológiával lehetséges.

A vas- és mangánmentesítésnél számos technológia áll a rendelkezésre, amelyek mindig az adott kútvíz jellemzői, és annak felhasználási módja szerint kerül kiválasztásra.