Háztartási vízlágyító
2021-09-10

VízkezelésHáztartási vízkezelés

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a háztartásokban a csapból ivóvíz folyik. Ez nem mindenhol van így , gondoljunk csak a távol-keleti  vagy akár a közel-keleti országokra, ahol nem szabad csapvizet inni. De ha nekünk olyan tiszta víz folyik a csapunkból, miért  van szükség vízkezelésre? Például azért mert vízkészleteink erőse terheltek környezetszennyező anyagokkal, illetve számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyet tanácsos eltávolítani. Vannak nagyobb körben ismert egészségkárosító anyagok, mint az arzén, nitrát, nehézfémek, és vannak olyanok, amelyeket kevésbé ismernek, ilyenek a trihalometánok, klór-aminok, amik a klórozás során keletkeznek, és károsak az egészségre. Háztartási gépeink, mint a mosógép, kávéfőző, kazán, bojler, csaptelepek,stb is hosszabb életűek lesznek,hogyha megfelelően kezeljük a velük érintkező vizet. Ennek érdekében már egyszerű szűrő alkalmazásával is sokat tehetünk. Ezeknek a tényeknek az ismeretében beláthatjuk, hogy egészségünk megóvása érdekében szükség van vízkezelésre.

Ipari vízkezelés

A vezetékes víz összetétele miatt csak a legritkább esetben felel meg az egészségügyben, közszektorban, ipari vállalatokban használt  víz előírt normáinak. Ugyanis ezekben a szektorokban nagyon szigorúan meghatározott értékek vannak, amiknek meg kell felelni. Ezért olyan innovatív megoldások születtek, amelyek  megoldást jelentenek  az ivóvízzel, kazán tápvízzel, illetve a légkondicionáláshoz, párásításhoz használt vízzel kapcsolatos problémákra.

Régiótól és lakosságtól függően változik a víz és annak összetétele. Vannak olyan régiók, ahol tiszta a víz, és van, ahol magas a víz vízkő – és vastartalma, de olyan területek is léteznek, ahol a klímaváltozás és a népesség növekedése miatt szükség van  vízkezelésre , hogy megfelelő minőségű ivóvizet kapjunk.

A társasházak számára is elérhető a vízkezelés,  hisz a túl kemény víz nemcsak a mindennapjainkat keseríti meg, hanem vízkő lerakódást okozhat a csővezeték rendszerben, vagy a különböző készülékekben, ami később nagy problémákat okozhat, és elkerülhetetlenné válik a drága javítás. Ezen kívül a központi vízszűrés is elérhető a társasházak, ipari létesítmények és középületek számára. Bár a közületi vízszolgáltatók a legmagasabb minőségű ivóvizet biztosítják, gyakran belekerülhetnek különböző nem kívánatos anyagok,   a vízkő leválás, rozsda vagy a homok. Saját vízellátás esetében, mint például a kút- vagy forrásvízben magasabb lehet a szennyeződés aránya, többek között a rossz időjárási körülmények miatt.

Honnan jön a víz?

Az egész világon megtalálható vízkészleteknek csak nagyon kis részét, mindössze 1%-át használhatjuk ivóvízként. Néhány régióban a hiányos vagy hiányzó ellátás  nagy mértékben megnehezíti  a tiszta ivóvízhez való hozzáférést. Ma már tudjuk, hogy a víz az elmúlt évtizedekhez képest nagyon megdrágult, hisz egyre fogynak a beszerzési források, részben a klímaváltozás miatt is.  Annak érdekében, hogy minél több jó minőségi vizet szerezhessünk be, az ezzel foglalkozó kutatók a tengervizet kezdték vizsgálni, és a sót kivonni belőle. A tengervíz sótalanítása következtében nemcsak megfelelő minőségű vizet állítottak elő, hanem az üzemeltetési költségek és az energia fogyasztás is jelentősen csökkent.

Ma már a vízkezeléshez szükséges berendezések, szűrők és lágyítók széles palettája  megtalálható, de nem mindegy, melyiket használja, hisz a vízkezelés lényege , hogy olyan eljárásokat eszközölünk, ami javítja a víz minőségét, de nem mindegy, mire használjuk. A víznek számos felhasználási módja van, legyen az ivóvíz,ipari vízhasználat, öntözés, vízi sport vagy egyebek, mindig az adott helyzethez igazítjuk a vízkezelést.

Nem véletlenül hívjuk tágabb lakhelyünket zöld bolygónak, hiszen a víz a Földön élő összes élőlény lételeme, ezért a mi felelősségünk az, hogy megőrizzük környezetünk tisztaságát , és a mi feladatunk, hogy úgy adjuk át az utódainknak, ahogy azt kaptuk, vagy még jobb állapotban. Ha minden ember csak a közvetlen környezetére fordítana nagyobb figyelmet, ha jobban vigyáznánk élő vizeinkre, ha nem pazarolnánk a vizet, talán nem tartanánk ott, ahol most vagyunk, vagyis az utolsó órában.  A környezettudatos életformához hozzátartozik a víz használata, és mivel egyre kevesebb van belőle, köszönhetően többek között a sok ipari  és egyéb szennyeződésnek, valamint a klímaváltozás okozta elsivatagosodásnak, itt az ideje, hogy vizeink megfelelő vízkezelést kapjanak.