Mennyi lágyvízre van Önnek szüksége? Mikor és Mennyi ideig?

Vízlágyító
2021-09-10

A leggazdaságosabb választ a CWG vízlágyítói adják!

Mi a kemény víz?

Minden általunk használt víz az esőből származik, amely köztudomású, hogy eredetileg lágy. Az esővíz a felszíni kőzetrétegen átszivárogva fémsókat old ki, mint például a kalcium és magnézium. Magyarországon szinte minden vezetékes és kútvíz tartalmazza ezeket a sókat. Ezt hívják “kemény víznek” mivel kemény lerakódásokat okoznak a vízrendszerben. Az oldott só kiválik a vízből mintha a kőzet visszaalakulna kővé.

Milyen problémákat okoz a kemény víz?

Ezeket a nagyon kemény lerakódásokat hívjuk “vízkőnek”. A betonkemény vastag vízkőréteg bevonja a melegvizes bojlerek vagy a mosógép fűtőszálait. A szappanból és a mosószerekből sokkal többet kell használni. A berendezések sokkal több energiát használnak, karbantartásuk nagyobb költséget emészt fel. A konyha, csempe nem ragyog, mindenütt piszoknak látszó vízpöttyök láthatók. Bőrünk, főleg az érzékenyebbeké a zuhanyozás után kellemetlenül viszket. A fűtőrendszerek hatásfoka romlik. A vízkőlerakódás, főleg a fűtőtesteken, fűtőbetéteken okozza a legtöbb problémát. Több idő szükséges ahhoz, hogy a hőátadás megtörténjen. Minél vastagabb a vízkőréteg, annál több az energia költség.

A válasz a problémákra

A legolcsóbb megoldás, hogy a fenti problémákat elkerüljük, kivonjuk a vízből az oldott “kemény” sókat és kicseréljük “lágy” sókkal, amelyek nem rakódnak le. Ez legegyszerűbben automata vízlágyítókkal történhet. Ezeknek a teljes skáláját ajánljuk Önöknek, a kompakt idővezérelt kiviteltől a nagykapacitású duplex berendezésekig.

Hogyan működik a vízlágyító?

A vízlágyítók az un. ioncserés eljárás alapján működnek. A kemény víz átáramlik a kiváló minőségű kationcserélő gyantán, amely egy nyomásálló műanyag oszlopba van betöltve. A gyanta kivonja a kalcium és magnézium ionokat az oldatból és kicseréli azokat nátrium ionokra.

Ha a gyanta kimerült, akkor konyhasó (NaCl) oldattal – sólével – regenerálható, amelyet keresztül szívunk a gyanta oszlopon. A regenerálás során a keménységet okozó ionok kicserélődnek, a sóléből a nátrium ion újra a gyantába kerül.

A kicserélődött ionok a szennyvízbe távoznak. A regenerálás ideje 30 perctől 90 percig tarthat, a berendezéstől és gyantától függően. A regenerálás annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges.

A tömbszelep mérete

A FLECK tömbszelep mérete attól függ, mennyi térfogatáram (m3/h) lágyvízre van szükség, valamint mennyi gyantát kell regenerálni, tehát mennyi a lágyvíz összkapacitás két regenerálás között. A csatlakozási méret 1/2″-tól 3″-ig terjedhet, a legnagyobb térfogatáram 50 m3/h a standard berendezések esetén. Háztartási célú vízlágyító berendezések esetében a teljesítmény 1,0-1,5 m3/h, a csatlakozás 1″.

Kapacitás

A kapacitás azt jelenti, hogy az adott mennyiségű ioncserélő gyanta a gyanta oszlopban mekkora térfogatú lágyvizet készít kimerülése során. Ez függ a lágyítandó víz keménységétől. Fontos, hogy csak a legkevesebb mennyiségű és kiváló minőségű gyantát alkalmazzunk, mert így regeneráláshoz szükséges sót takaríthatunk meg.

CWG automata vízlágyítók főbb csoportjai

Háztartási célú, kabinetes berendezések

MINIBOY
MINIKABINET
MAXIKABINET 1,2,3
SIMPLEX

Ipari egyoszlopos és kétoszlopos berendezések

DUPLAKABINET
DUPLEX
VAS
VAD

Vezérlések

CHRONO
ECO
DIGI

Vezérlések

DUPLEX

SIMPLEX berendezések

SIMPLEX vagy egyoszlopos vízlágyító berendezések a legmegfelelőbbek akkor, ha a lágyvíz igény állandó, vagy a vízfelhasználás összmennyisége ismert. A regenerálás, amelyben konyhasó oldattal a gyantát friss állapotba hozzuk egy többfunkciós tömbszelep vezérlésével történik. Ez a vízlágyító berendezés legfontosabb egysége.

A SIMPLEX berendezések alap típusai:

  • CHRONO: (idővezérlés) A regenerálás mindig egy adott időben a beállított napokon történik automatikusan.

  • ECHO: (mennyiségvezérlés) A regenerálás a gyanta kimerülése után történik, amit a beépített vízóra indít automatikusan.

  • DIGI: (elektronikus) A regenerálás lehet idővezérelt, mennyiségvezérelt illetve mindkettő.

A SIMPLEX berendezések előnye: gazdaságos és olcsó, viszont csak “egynapi” lágyvíz mennyiséget termel, amennyit a gyanta kapacitás enged. A regenerálás alatt nincs vízszolgáltatás, vagy nyersvizet szolgálatat.

DUPLEX berendezések

A DUPLEX vagy más néven ikeroszlopos berendezések folyamatos lágyvízigény esetén használatosak. A DUPLEX rendszerű berendezések két gyanta oszloppal készülnek. Az egyik mindig üzemel, a másik tartalékban van. A lágyvíz keresztül áramlik a tömbszelepbe épített vízórán, amely méri a gyanta kapacitását, amelyet előzőleg beállítottunk. Ha a beállított mennyiség elhasználódott, akkor a regenerálás automatikusan elkezdődik, a tömbszelep átkapcsol a másik gyantaoszlopra. A regenerált oszlop kerül tartalékba addig, amíg a most üzemelő oszlop ki nem merül. A DUPLEX lágyítók tehát folyamatosan, 24 órán keresztül lágyvizet szolgáltatnak.

Karbantartás

A CWG Hungary által ajánlott vízlágyítók nagyon minimális, időszakos karbantartást igényelnek. Alkatrészeik nem csak az Európai Közösségben a legkiválóbbak, hanem magyarországi hatósági engedéllyel is rendelkeznek. Hosszú élettartamú, megbízható berendezések. Csak a nagytisztaságú konyhasó (tablettázott só) utántöltésére kell ügyelni.

A CWG Hungary Kft. a FLECK vezérlő szelepes vízlágyítókat ajánlja, mely a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet (VITUKI) engedélyével rendelkezik és 40 év műszaki fejlesztése és tapasztalata található benne. Magyarországon több mint 2000 vízlágyító működik FLECK vezérléssel. Structural gyártmányú üvegszálas polietilén gyanta oszlopok max. 10,5 bar üzemi nyomásúak és az Országos Vízügyi Hatóság engedélyével rendelkeznek.