Ivóvíz szűrő, a tiszta víz alapja

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség az ivóvíz szűrő használatára, hogy miért szükséges a csapból folyó vizet megtisztítanunk, mielőtt elfogyasztjuk azt. Az elfogyasztott víz minősége és a testünk, szervezetünk egészsége között óriási kapcsolat van.

Ezt talán azok érzékelik a legjobban, akik már költöztek egyik városból a másikba, netán faluról költöztek a városba, illetve érzékeljük ezt egy-egy tengerparti nyaralás vagy hegyvidéken eltöltött kirándulás után, hogy ott mennyivel tisztább, frissebb a víz, mint otthonunkban. Amikor várost váltunk, akkor sokszor bőrünkön érzékeljük először, hogy valami változás történt, és sokan nem gondolnák, de a probléma általában a vízben keresendő.

A víz sokféleképpen jelen van életünkben, a vizet használjuk tisztálkodásra, az ivóvízzel oltjuk szomjunkat, a vízzel főzünk, a vízzel locsoljuk a virágokat, vizet használunk a takarításhoz is, sőt, nyáron a vízben hűtjük le magunkat. Sok esetben, sok helyen, a nap több időpontjában találkozunk a vízzel, talán legtöbbször akkor, amikor a szervezetünkbe juttatjuk azt, ivóvíz formájában.

Testünk 70 százaléka víz. Tehát ilyen módon is kapcsolatban vagyunk a vízzel. Nagyon fontos, hogy az a víz, amelyet a szervezetünkbe juttatunk az megfelelő minőségű legyen. Sokan ez miatt vásárolnak ásványvizet és kerülik a csapvizet. Létezik azonban ettől egy egyszerűbb és hosszú távon költséghatékonyabb megoldás, amely az ivóvíz tisztításában rejlik.

Tudjuk, hogy az elfogyasztott víz megtalálja az utat testünk minden egyes sejtjébe. Javítja az oxigénszállítást, eltávolítja az anyagcserefolyamatok során keletkező egészségtelen melléktermékeket, stabilizálja a test hőmérsékletét. A megfelelően kiegyensúlyozott vízháztartás létszükséglet a sejtek tökéletes működéséhez. Az emberi test víztartalmának 2%-os csökkenése esetén fáradtság érezhető, nagyobb víztartalom csökkenés esetén egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

Egy felnőtt ember szervezete 35-50 liter vizet tartalmaz. Az agy, a szív és az izmok 75%-t, vér 83%-t, a tüdő 86%-t víz alkotja.

A belélegzett levegő is vízzel kell, hogy telítődjön, mielőtt bejutna a tüdőbe, következésképpen még levegőt sem tudnánk venni víz nélkül.

Egy felnőtt embernek napi 2-3 liter folyadékot szükséges fogyasztania egészsége érdekében.

A szervezetnek megfelelő mennyiségű tiszta vízet kell felhasználnia a megfelelő működéshez. Könnyen kimerültséget érezhetünk, ha 2%-kal csökken testünk víztartalma illetve komoly egészségügyi problémát okozhat, ha a csökkenés 9%-os.

Vízszennyezettség

Bár vizeink szennyezésében a természeti okok is szerephez jutnak (erózió, lehordás, kilúgozódás, földomlás, stb), a szennyezésért elsősorban az ipar (gyári melléktermékek, levegő által szállított egyéb szennyeződések), a mezőgazdaság (rovarirtószerek, gyomirtók, stb) és kommunális vízhasználat (szennyvíz) a felelős. A vízben számos szennyező anyag bomlik le, így a szennyezés közvetlen kockázatot jelenthet életünkre.

A környezetvédelmi szabályok ellenére az ipari hulladékok és a lakossági szennyvíz még mindig az ivóvíz-szennyezettség legjelentősebb forrásai.

Bárhonnan is származzanak, a szennyeződések megtalálják az utat tavainkba, folyóinkba és talajvizeinkbe.

Az ivóvízben megtalálható nehézfémek közül az egyik leggyakoribb az ólom. Számos régi építésű házban és városban a vízvezetékek egyrésze még mindig ólomcső.

Az átfolyó ivóvízbe bemosódó ólom egészségügyi kockázatot jelenthet

Az ólom károsíthatja a reproduktív és a központi idegrendszert, növelheti a vérnyomást, és hatással lehet a hallásra. Nagy mennyiségben vérszegénységet, illetve vesekárosodást okozhat.

A higany a másik igen veszélyes, vízben előforduló fém. A higanyt a községi/városi víztisztítók kiszűrik, de az egyéb források (pl: fúrt kút) esetén erre általában nincs mód. A higany az emberi szervezetbe jutva komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Számos víztisztító technológia túl drága ahhoz, hogy széles körben elérhető legyen, ám a Zepter megtalálta azt a technológiát, amely a mindennapok részévé teheti az ivóvízkezelést.

Az ólom és a higany csak kettő a nagyszámú, potenciálisan mérgező vegyi anyag közül, amelyeket az ivóvíz tartalmazhat.

A tiszta ivóvíz tulajdonságai

A fogyasztható vízzel szemben az alábbi követelményeket fogalmazzák meg a szakemberek, legyen mentes:

nehézfémektől

vírusoktól

peszticidektől

gombáktól

baktériumoktól

klórtól

vegyi anyagoktól

Vízszűrő berendezések

A kiváló minőségű ivóvíz biztosításának egyik modern megoldása a fordított ozmózis elvén működő szűrőbetétek alkalmazása. Ezek a szűrők nemcsak a káros anyagokat és baktériumokat, de a fertőtlenítéshez használt klórmaradékot is kiszűrik a vízből.